Desktop conferencing using ISDN PC card : Part II : voice communication - 199817 Tee, Bee Soon (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
ISDN adalah suatu rangkaian digital pelbagai kemudahan yang berasal dari rangkaian telefon digital masa kini. Dengan adanya ISDN, rangkaian telekomunikasi dijangka akan mengalami satu perubahan teknologi untuk memenuhi permintaan perhubungan maklumat yang semakin meningkat. ISDN menawarkan empat jenis kemudahan perhubungan iaitu perhubungan suara, data, teks and imej. Desktop Conferencing merupakan suatu perkhidmatan perhubungan suara dan data melalui ISDN. Dengan adanya kad ISDN, suatu komputer boleh digunakan sebagai terminal ISDN yang berupaya menghantar suara dan data melalui dua saluran B dan pengisyaratan melalui saluran D. Dengan ini, pengguna komputer boleh berkongsi maklumat dengan pengguna lain serta mengubah maklumat tersebut semasa beradadalam perbualan. Matlamat projek ini adalah mereka suatu perisian yang serasi dengan sistem MS-Windows untuk menyediakan perkhidmatan Desktop Conferencing antara dua pengguna komputer. Perisian ini hanya membolehkan dua pengguna membuat perhubungan suara melalui kad ISDN dan telefon yang dipasang di dalam komputer terbabit di antara satu sama lain.