Layer signalling for ISDN express card - 314933 Ng, Kok Keong (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Ini merupakan satu projek lanjutan iaitu, membina rutin bagi prosedur pengaktifan dan penyahaktifan yang menyetujui piawaian rekoman 1.430 CCITT dan rutin penyegerakan semula secara otomatik. Perisian yang terbina akan menumpukan perhatian pada antaramuka S bagi Kad Ekspres ISDN sahaja. Saluran utama bagi penghantaran data ialah melalui saluran D yang mengawal pengisyaratan, penyampaian pesanan dan penhantaran data paket halaju rendah (maklumat pengguna). Pembinaan rutin di atas adalah penting supaya satu sumbangan yang lebih dipercayai dan stabil dapat dikekalkan bagi penghantaran data paket atau suara. Rutin penyegerakan semula secara otomatik mestilah berkeupayaan menyegerakan semula bila sistem tak segerak. Berpandukan spesifikasi lapis 1, lapis 1 adalah penting kerana ia membekalkan kebolehan penghantaran, prosedur pengaktifan dan penyahaktifan, pencapaian saluran D, perkhidamatan penunjukan penyenggaraan dan status kepada lapis 2 dan entiti pengurusan. Jadi pengisyaratan lapis 1 adalah penting bagi membekalkan prosedure yang diperlukan bagi TEs atau NTs untuk diaktifkan atau dinyahaktifan bila ia diminta.