Balanced amplifier design - 199907 Ahmad Ramdan Abdul Majid (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Rekabentuk Balanced amplifier dilakukan pada frekuensi 1.7GHz dengan menggunakan teknik mikrostrip. Projek ini dijalankan bersama-sama dengan Institiut Sistem Mikroelectronik Malaysia (MIMOS). Projek ini adalah untuk kegunaan sistem perhubungan yang baru memandangkan sismtem yang ada sekarang iaitu ART900 dan atur 450 dijangkakan akan penuh dalam beberapa tahun lagi. Pada peringkat pertama projek ini, kajian terhadap ciri-ciri balanced amplifier terpaksa dilakukan. Telah didapati balanced amplifier mengandungi sepasang coupler. Kajian terhadap perisian yang sesuai juga dilakukan bersama-sama dengan teknik mikrostrip. Hasil dari kajian diatas maka kita telah berjaya merekabentuk satu balanced amplifier pada frekuensi 1.7GHz.