Six pulse converter DC drive - 200002 Chan, Cheng Leong (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Tujuan projek ini ialah mencipta satu algoritma kawalan untuk penukar enam denyut pemacu arus terus serta membangunkan satu perisian untuk simulasi komputer bagi pemacu arus terus tersebut. Motor arus terus teruja berpisah dipilih sebagai beban untuk pemacu arus terus. Algritma kawalan untuk pemacu arus terus dibangunkan sebagai sistem gelung tertutup laju terkawal dengan gelung arus dalaman. Sistem kawalan tertutup adalah dicipta untuk kedua-dua samada ada dan tiada gangguan beban dengan menggunakan jenis kawalan berkadaran dan kawalan berkadaran. Model untuk algoritma kawalan dalam persamaan sambutan masa digunakan. Perisian simulasi adalah dibangunkan dengan menggunakan persamaan sambutan masa. Simulasi untuk sistem gelung tertutup bagi pemacu arus terus adalah dicapai dengan menganalisa sambutan masa bagi laju arus motor yang mempunyai pelbagai data input yang berbeza.