Self-tuning control of a D.C. servo motor - 295806 Yap, Kim Hoon (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Projek ini melibatkan penggunaan pengawal talaan diri secara berkomputer pengawalan d.c. servo motor. Dengan itu, satu pengawal PID talaan diri dihasilkan untuk mengkaji aspek praktis and persembahyangnya dalam kawalan halaju. Bagi sistem talaan diri ini, sistem yang dikawal dicam dengan menggunakan algoritma penceman RLS. Spesifikasi persembahyang bagi sistem ini adalah berasaskan parameter domain masa iaitu nisbah redaman dan frekuensi asli. Satu pengawal PID biasa juga dihasilkan untuk kawalan halaju dan sebagai perbandingan kepada sistem talaan diri. Akhirnya, satu analisis secara menyeluruh untukkedua-dua pegawal dibuat. Satu kajian terhadap aspek praktis dan persembahyangnnya juga diperolehi dari keputusan analisis serta perbandingan antara keputusan analisi yang diperolehi.