Digital thermometer - 200157 Dalilah Awaludin (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Projek ini adalah dijalankan untuk merekabentuk atu jangkasuhu klinik berdigit sebagai alatan perubatan yang boleh mengesan suhu badan manusia. Seperti yang kita ketahui, bahawa suhu badan manusia adalah merupakan parameter yang terpenting untuk menghakimi keadaan kesihatan manusia. Dalam hal ini, suhu "sistemic" adalah bertanggungjawab menghitung suhu dalaman badan manusia. Tambahan pula, suhu ini dihitung dalam darjah Celcius (C). Kajian sebelumnya menunjukkan bahawa sebahagian dari ibubapa, terutamanya mereka yang tidak biasa dengan penggunaan peralatan perubatan moden, telah menghadapi kesulitan apabila menggunakan jangkasuhu raksa untuk mengesan suhu anak-anak mereka. Didalam hal yang lain pula, doktor tidak dapat mengambil bacaan suhu badan pesakit dengan betul disebabkan skil bacaan jangkasuhu raksa ini tidak jitu. Oleh itu, dengan kemajuan teknologi bimedical-electronic yang ada, suatu jangkasuhu klinik berdigit yang mudah rekabentuk untuk menghitung suhu "sistemic". Di dalam bab yang pertama dari laporan ini, teori ringkas berkenaan suhu "sistematic" dan kepentingannya dalam menggambarkan keadaan kesihatan manusia dibincangkan. Kajian ke atas jenis-jenis jangkasuhu klinik berdigit yang berbeza dalam pasaran sekarang dilakukan untuk membandingkan kebaikan-kebaikan mereka dari segi kejituan, harga, saiz dan sebagainya. Secara umumnya, laporan ini adalah berdasarkan kepada penggunaan peranti-peranti elektronik iaitu dengan perlaksanaan sistem perhitungan elektronik untuk menghitung suhu "sistematic". Rekabentu ini adalah bergantung sepenuhnya kepada penderia yang digunakan disebabkan keupayaannya untuk mengesan suhu. Bahkan, laporan ini juga akan difokuskan kepada rekabentuk litar dan sedikitpengiraan keatas perhitungan untuk mendapatkan suhu. Akhir sekali, laporan ini membentangkan sedikit perbincangan dan cadangan-cadangan berkenaan dengan rekabentuk ini dan sedikit permasalahan-permasalahan yang dihadapi oleh pengarang semasa menjalankan kerja-kerja merekabentuk jangkasuhu klinit berdigit ini.