Implementation of a personal computer based audiometer - 466364 Zuhanis Mansor (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Kehilangan pendengaran boleh terjadi oleh beberapa sebab. Bagi orang dewasa,proses kehilangan pendengaran ini terjadi secara perlahan-lahan dengan tanpa disedari pada mulanya. Ianya akhirnya disedari apabila kesan berkomunikasimula terjejas. Kebanyakan pesakit mempunyai darjah pendenganran yang minima di mana ia boleh digunakan untuk mencapai tahap pendengaran yang lebih baik lagi. Audiometer memainkan peranan yang penting dalam mengukur keupayaan pendengaran manusia. Projek ini membangunkan pembangunan audiometer dengan menggunakan pengaturcaraan komputer untuk menguji kadar kehilangan pendengaran manusia. Ianya melibatkan sistem perkakasan dan perisian komputer. Pengujian telah dijalankan untuk menguji keberkesanan kaedah ini.