Instrument to measure blood flow rate interface with PC system - 200368 Mohd. Nizam Abdullah (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Darah merupakan cairan yang utama dalam tubuh manusia dan ianya merangkumi 45% daripada cairan dalam tubuh manusia. Darah ini bergerak dalam tubuh manusia dan jantung digunakan untuk mengepam darah. Oleh kerana darah ini bergerak dalam tubuh manusia kadar alirannya dapat menunjukkan sejauh mana jantung dapat mengepam darah. Objektif disini adalah untuk mencari satu kaedah yang dapat mengukur kadar aliran darah ini. Peralatan ini pula diantaramuka dengan sistem komputer supaya semua data yang didapati dapat disimpan dalam komputer dan komputer ini pula dapat memproses data dan menentukan samaada kadar aliran itu normal atau tidak. Pengukuran kadar lairan darah dapat dibahagi kepada dua bahagian utama iaitu:- (1) Memerhati aliran darah semasa "Cardiopulmunary Bypass". (2) Pengukuran aliran extracorporcal dengan sistem perfusion. Penukar analog ke digital diantaramukakan dengan sistem komputer untuk menganalisis data-data yang diperolehi.