Study of data link protocol using a personal computer - 200631 Azren Ahmad (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Protokol LAPD (Link Access Procedures on the D-Channel) telah diperakui sebagai protokol piawai dilapisan 2 ("data link layer") di dalam model "Open System Interconnection" bagi antaramuka pengguna rangkain ISDN (Rangkaian Digit Perkhidmatan Bersepadu). Tujuan protokol LAPD adalah untuk menghantar atau membawa maklumat di antara lapisan 3 ("network layer") melalui antaramuka pengguna rangkaian ISDN ( Rangkaian Digit Perkhidmatan Bersepadu) dengan menggunakan saluran D. perakuan LAPD ini merangkumi spaesifikasi yang berkaitan dengan struktur kerangka, format bagi elemen-elemen dan parameter yang terkandung di dalam setiap kerangka. Protokol LAPD juga merangkumi tatacara perhubungan maklumat di lapisan 2. Kajian ini juga merangkumi pemahaman tentang konsep perhubungan data, "High-Level data Link Control (HDLC)"., Rangkaian Digit Perkhidmatan Bersepadu (ISDN) dan "Link Access Procedures on the D-Channel (LAPD)".