Pulse rate monitoring - 200754 Sebastian, Patrick (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Denyutan nadi adalah merupakan satu siri gelombang tekanan dalam arteri-arteri badan. Denyutan nadi adalah sebagai petanda kadar denyutan jantung. Dalam bidang perubatan, mengambil bacaan denyutan nadi adalah merupakan satu pemerhatian yang sangat penting ke atas pesakit. Ini akan menunjukkan keadaan pesakit sama ada berada dalam keadaan tegang, rehat atau pada keadaan yang memuaskan. Ini adalah kerana jantung berada di bawah kawalan sistem saraf manusia. Alat denyutan nadi adalah peralatan perubatan yang memerhatikan kadar denyutan nadi pesakit. Dengan memerhati kadar denyutan nadi secara berterusan, ini akan secara tidak langsung memerhatikan keadaan jantung. Pemerhatian keadaan seperti ini akan dapat memberikan maklumat untuk dianalisa secara serta merta atau untuk sesuatu jangkamasa yang telah ditetapkan.