An investigation of an object-oriented design implementation of a speech recognition system based on N-tuple algorithm - Mas'od Mustafa (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Sistem pengecam pertuturan sekarang ini telah menjadi satu bidang yang menjadi perhatian para cendiakiawan kerana bidang ini amat penting untuk perhubungan diantara manusia dan mesin. Objektif utama projek ini adalah untuk mempelajari bagaimana algoritma N-tuple digunakan untuk mengenal pertuturan. Di dalam pengkajian ini suatu aturcara dibina menggunakan pendekatan rekabentuk berorientasikan objek didalam bahasa C++ berdasarkan algoritma yang dinyatakan sebelum ini untuk mengenal corak sebagai ganti kepada pertuturan. Teknik N-tuple ini digunakan kerana teknik ini dijangka berupaya untuk mengatasi kelemahan-kelemahan yang dihadapi oleh teknik-teknik pengecaman pertuturan yang terdahulu. Rekabentuk berorientasikan objek ini pula merupakan satu kaedah baru yang lebih baik untuk menguruskan perisian yang besar dan komplek. Keputusan yang diperolehi, menunjukkan teknik ini boleh digunakan sebagai pengecam pertuturan walaupun bukan pertuturan yang menjadi bahan ujian. Ini adalah kerana dalam mengecam pertuturan beberapa proses perlu dijalankan dan akhirnya pertuturan yang diucapkan ditukarkan kepada corak yang boleh difahami oleh teknik N-tuple ini.