Kajian hidrologi di Lembangan Sungai Muda Semenanjung Malaysia - 413856 Che Salim Abu Bakar
Kawasan tadahan ataupun lembangan seringkali mengalami perubahan hidrologi apabila terdapatnya gangguan keatas ciri-geologi, topografi dan juga gangguan tanah. Oleh itu kajian hidrologi perlulah dijalankan bagi mengenal pasti akadn perubahan-perubahan tersebut. Ini adalah penting bagi para jurutera untuk meninjau keadaan sebenar parameter-parameter hidrologi kawasan sebelum kerja-kerja pembinaan struktur hidraul dijalankan bagi menjamin kestabilannya. Kajian yang dijalankan hanya tertumpu kepada data-data hidrologi yang terkumpul. Analisis dilakukan untuk melihat perubahan-perubahan parameter hidrologi yang berlaku dimasa dahulu, sekarang dan seterusnya meramalkan perubahan di masa akan datang. Daripada keputusan yang diperolehi, didapati terdapat perubahan hidrologi yang berlaku dikawasan kajian seperti perubahan purata lebat hujan, keupayaan sejatpeluhan dan keseimbangan air dikawasan Lemabngan Sungai Muda bagi tempoh 11 tahun yang terakhir. Semua perubahan ini akan dapat dilihat dengan lebih jelas jika kajian yang terperinci dan berterusan dijalankan dari semasa ke semasa serta hasilnya dapat digunakan untuk tujuan rujukan di masa akan datang.