Kajian ke atas pola tempoh curahan di Malaysia kajian kes : Lembah Kelang - 230728 Azrin Azhari (Sekudai : UTM.)
Kebanyakan kawasan perbandaran di Malaysia telah disahkan mempunyai curahan,guruh dan jumlah kerpasan yang lebih. Lembah Kelang telah dipilih sebagai kajian kes dimana kajian ke atas pola tempoh dilakukan kepada kawasan tersebut. Data curahan harian bermula dari tahun tujuh puluhan telah diambil dari lima stesen jangkatolok dan seterusnya pola tempoh dipelotkan. Hasil dari pola tersebut akan digunakan untuk menentukan kadar perubahan kedalaman curahan yang berlaku di sesuatu kawasan mengikut ruang dan waktu. Ini melibatkan analisa min, sisihan piawai dan pekali pencongan. Kesemua pola tempoh tersebut akan digabungkan dan digambarkan dalam bentuk pola ruang. Ramalan kebolehubahan pola tempoh yang akan datang boleh dilakukan dan kemudiannya digunakan di dalam rekabentuk kawalan banjir.