Peranan dan masalah kerjaya guru-guru sains lulusan Diploma Sains serta Pendidikan UTM - 264439 Yaacob Ismail (Kuala Lumpur : UTM, 1985)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji dan melihat sejauh manakah peranan dan masalah-masalah kerjaya yang dihadapi oleh guru-guru sains lulusan Diploma Sains serta Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Kajian ini juga bertujuan untuk melihat samada masalah-masalah ini ada hubungannya dengan UTM. Masalah-masalah ini ditinjau dari aspek sukatan pelajaran, termasuk amali, pengendalian bahan kimia, suasana sosial dan kepuasan bekerja. Kajian ini telah dijalankan dengan menggunakan kaedah: (i) soal-selidik - kaedah ini merupakan kaedah utama. (ii) Temuramah dengan guru-guru lulusan UTM dan pensyarah serta pihak pentadbir UTM. Soal selidik yang mengandungi 50 soalan diedarkan kepada 100 orang guru sains lulusan UTM di seluruh negara. Hasil kajian mendapati bahawa kebanyakan guru-guru lulusan Diploma Sains serta Pendidikan UTM tidak menghadapi masalah besar dalam pengajaran terutamanya dari pengajaran mata pelajaran utama (pengkhususan). Antara masalah-masalah lain yang dihadapi ialah pengajaran mata pelajaran minor dan matapelajaran lain, pengendalian kerja amali, pengendalian bahan-bahan kimia, kurang pengetahuan tentang sukan dan persatuan serta ketidakpuasan bekerja dengan tahap kelulusan yang dimiliki. Banyak cadangan telah diutarakan oleh guru-guru sains untuk mengatasi masalah mereka, termasuk mengadakan kursus-kursus dalam cuti dan sedikit perubahan kepada kurikulum dan suasana pergaulan di UTM. Hasil kajian, komen-komen dan cadangan-cadangan dari guru-guru sains berkenaan diharapkan dapat memberi kesedaran kepada pihak yang terlibat. Seterusnya dapat mempertingkatkan lagi kualiti perkhidmatan serta mengurangkan masalah guru-guru sains, khasnya guru-guru para kelulusan dari UTM.