Pendekatan kepada pengawalan banjir dan endapan sungai di Lembah Kelang - 284263 Fadzli Bafaruddin (Sekudai : UTM, 1989)
Lembah Kelang mengalami masalah banjir dan endapan sungai yang agak genting. Pembangunan yang pesat di sini menakibatkan sungai-sungai semakin cetek disebabkan timbunan sampah dan sedimen dan keupayaan untuk menyalurkan aliran berkurangan. Objektif kajian ini adlah untuk mencari pendekatan yang sesuai bagi pengawalan masalah tersebut. Pengawalan melibatkan penggunaan struktur dan tanpa struktur. Pengawalan dengan struktur ialah pembinaan kolam takungan, lembangan dan kolam pelambat, saluran lencongan dan lain-lain. Pengawalan tanpa struktur melibatkan pengawalan penggunaan tanah, mengenalpasti kawasan terlibat dan lain-lain. Dari pengawalan masalah, kesan sampingan dihasilkan seperti kawasan persekitaran yang baik dan taman hijau. Dari kajian yang dilakukan ini satu cara berkesan diperolehi ke arah pengawalan banjir dan endapan sungai di Lembah Kelang.