Perbadanan pengurusan menurut akta hakmilik strata dan praktiknya : (kes kajian rumah pangsa kos sederhana di Wilayah Persekutuan) - 453868 Siti Rozana Supian (Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1987)
Akta Hakmilik Strata 1985 telah pun berkuatkuasa pada 1 Jun 1985 dengan tujuan untuk memperbaiki peruntukkan berkenaan pecah bahagi bangunan bertingkat dan juga untuk mengujudkan sistem pengurusan dan pentadbiran yang lengkap dan kemas keatas bangunan tersebut melalui penubuhan Perbadanan Pengurusan bagi memenuhi kehendak pembangunan masa kini dan akan datang. Disini penulis akan cuba mengkaji dari sudut teori pengurusan hartanah, peruntukkan mengenai perbadanan pengurusan dan juga melihat secara praktiknya perjalanan sesebuah perbadanan itu dan masalah-masalah yang dihadapainyinya. Seterusnya penulis akan membuat perbandingan dengan perbadanan tersebut benar-benar memenuhi prinsip pengurusan dan kehendak akta itu sendiri dan cuba membuat perbandingan dengan perbadanan yang terdapat di Singapura di samping melihat keberkesanan pengurusan yang dijalankan oleh perbadanan tersebut. Beberapa cadangan akan dianjurkan berdasarkan penemuan yang telah diperolehi daripada keseluruhan kajian yang telah di buat.