Kawasan perindustrian Pengkalan Chepa sebagai kawasan perindustrian utama di MPKB : kajian dan analisa - 455152 Hasnah Mat Zin
Kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa merupakan kawasan perindustrian yang tuama di MPKB. Penubuhannya adalah penting sebagai salah satu strategi untuk memperbaiki keadaan ekonomi negeri dengan objektif khusus untuk mempertingkatkan peluang pekerjaan dan taraf hidup. sejauh mana objektif ini tercapai bergantung kepada tahap kemajuan kawasan tersebut. Dari penelitian, secara umum kawasan ini mengalami tahap kemajuan yang rendah dengan kurangnya minat para pelabur. Kenyataaan ini berasaskan kepada kadar kekosongan yagn tinggi bagi lot-lot industri dan bilangan firma yang beroperasi juga kurang. Tujuan utama projek khas ini ialah untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mengesani kemajuan kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa dari segi perletakan, keperluan tapak serta penglibatan kerajaan dari segi insentif. Selain dari itu akan dilihat sumbangan kawasan tersebut dalam konteks DEB dengan fokus utama kepada struktur gunatenaga, kadar upah dan milikan. Kajian di atas dijalankan dalam dua peringkat. peringkat pertama ditumpukan kepada aspek teori dan pengenalan kawasan kajian. Disini ciri-ciri sebuah kawasan perindustrian yang maju diambilkira. Peringkat kedua lebih kepada aspek praktikal di mana teori-teori di aplikasikan di tapak kajian dan untuk ini soal selidik dikemukakan kepada pengusaha-pengusaha firma yang sedang operasi. Setelah analisa dibuatbeberapa cadangan dikemukakan bagi memperbaiki kemajuan kawasan di masa hadapan.