Satu kajian mengenai kebolehpercayaan pemeriksa dalam pendidikan teknik dan vokasional khususnya dalam kursus sijil kejuruteraan jentera di politeknik-politeknik Malaysia - 419602 Tajuddin Abdul Rashid; Muhammad Rashid Rajuddin; Fakulti Sains (Sekudai : UTM, 1990)
MASALAH KAJIAN : Tujuan kajian ini adalah untuk menentu dan membandingkan kebolehpercayaan pemeriksa dalam pemarkahan item ujian berbentuk gerakbalas berpandu dan analitikal (penyelesaian masalah) dalam matapelajaran Haba dan Bendalir di dalam kursus Sijil Kejuruteraan Jentera di Politeknik-politeknik Malaysia. METODOLOGI : Satu kajian saling kaitan (correlational study) telah dijalankan. Sejumlah 47 orang pelajar di Politeknik Ungku Omar telah menduduki ujian yang telah ditadbirkan, dan daripada itu, sejumlah 32 kertas atau skrip jawapan pelajar telah dipilih secara rawak untuk tujuan pemarkahan dan pemarkahan semula. Indek Kesukaran kedua-dua item ujian, iaitu jenis gerakbalas berpandu dan analitikal, ialah masing-masing 66.08% dan 45.42%, didapati melalui kaedah analisis item dalam suatu ujian rintis yang diadakan sebelumnya. Manakala Indek Diskriminasinya adalah masing-masing 0.708 dan 0.767. DAPATAN : Keputusan yang didapati menunjukkan (a) perbezaan pemarkahan adalah bererti (significant) baik secara 'inter' dan 'intra' pemeriksa, (b) Konsistensi kendiri setiap individu pemeriksa adalah tinggi untuk keseluruhan ujian (purata, r = 0.95) dan pemeriksa lebih konsisten dalam pemarkahan semula dari pemarkahan pertama, (c) Koefisien kebolehpercayaan pemeriksa adalah lebih tinggi untuk item jenis analitikal (purata, r = 0.91 untuk pemarkahan pertama dan semula) jika dibandingkan dengan item jenis gerakbalas berpandu (purata, r = 0.783 untuk pemarkahan pertama dan r = 0.72 untuk pemarkahan semula), dan (d) perubahan dan perbezaan pemarkahan pemeriksa memberi kesan terhadap pencapaian gred keseluruhan pelajar.