A point to point computer communication link using communication controller chip - 274994 Tee, Tah Wee
MC68652 adalah suatu serpihan komunikasi terbaru yang dikeluarkan oleh MOTOROLA. Serpihan ini adalah lebih mudah digunakan malah lebih canggih daripada serpihan-serpihan komunikasi yang tersedia ada. Objektif projek ini adalah untuk merekabentuk dan membina satu kad perhubungan (Point to point computer communication card) dengan menggunakan serpihan komunikasi MOTOROLA (MC68652) tersebut. Setakat ini, pengarang telah berjaya merekabentuk dan membina sepasang kad komunikasi untuk tujuan tersebut. Pengarang telah pun juga menulis suatu aturcara pendek bagi menilai keupayaan kad-kad tersebut dalam melaksanakan fungsi komunikasi. Secara amnya, Laporan Projek ini merangkumi laporan pencapaian dan perlaksanaan seluruh projek. Ia menerangkan objektif projek ini dan mengandungi pengenalan kepada komunikasi berkomputer. Ia juga menerangkan perkakasan bagi projek ini secara menyeluruh dan ciri-ciri komponen-komponen asas yang digunakan dalam rekabentuk projek seperti MC68652 dan 8255A dan litar-litar sampingn seperti litar pengalamatan, litar jam dan sebagainya. Di samping itu, ia juga menjelaskan pengaturcaraan projek termasuk mod komunikasi dan protocol yang digunakan dalam projek.