Proses permohonan pembangunan perumahan dan masalah yang dihadapi oleh pemaju di negeri Johor - 282987 Abdul Rahman Abdullah (Skudai : UTM, 1987)
Matlamat utama sektor perumahan di negara ini adalah untuk mempastikan setiap isirumah berpeluang untuk memiliki rumah kediaman mereka sendiri. Walaubagaimanapun untuk mencapai matlamat ini adalah sukar kerana pihak kerajaan melalui agensi-agensi perumahan awamnya tidak mampu untuk memenuhi keperluan perumahan rakyatnya. Sumbangan sektor swasta adalah sangat-sangat diperlukan. Namun begitu agensi-agensi perumahan swasta ini terpaksa berhadapan dengan berbagai-bagai masalah dalam membantu untuk mencapai matlamat tersebut. Ini kerana terdapat beberapa halangan atau masalah, terutamanya dalam mendapatkan kelulusan untuk menjalankan pembangunan dimana ianya mengambil masa yang sangat lama. Kajian ini adalah tertumpu kepada masalah tersebut, meliputi prosedur-prosedur yang perlu diikuti oleh pihak pemaju dalam membuat permohonan, keperluan-keperluan yang perlu disediakan, bagaimana permohonan itu diproses oleh pihak berkuasa, apakah masalah-masalah yang dihadapi oleh pihakberkuasa dan juga pihak pemaju sendiri dalam proses permohonan dewasa ini yang menyebabkan timbulnya masalah kelambatan itu serta bagaimanakah ianya dapat mengesani kedayahidupan skim pembangunan yang hendak dijalankan. Kajian ini adalah tertumpu kepada proses permohonan pembangunan perumahan bagi Negeri Johor sahaja. Beberapa pendekatan dan cadangan kepada proses yang patut diamalkan juga dikemukakan sebagai pembuka jalan kepada pencapaian matlamat kajian ini iaitu untuk mengujudkan satu sistem yang cekap, berkesan dan tidak menimbulkan sebarang masalah. Ini dijangkakan akan dapat membantu mencapai matlamat sektor perumahan negeri ini amnya dan Negeri Johor khususnya.