Akta hakmilik strata 1985 : potensi dan masalah pemakaiannya dalam pembangunan perumahan kos rendah bagi kawasan bandar di Malaysia. Kajian kes : Wi : Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur - 235763 Azhar Yaacob
Kewujudan Akta Hakmilik Strata 1985 merupakan titik tolak dalam era pembangunan dan perkembangan bandar, selaras dengan pertumbuhan pesat bangunan-bangunan tinggi dan rumah pangsa. Kelemahan peruntukan-peruntukan sebelumnya telah menyukarkan pengeluaran hakmilik strata dan ini menimbulkan masalah dari segi, (i) Pembiayaan Pembangunan (financing), ii) Urusniaga dan iii) Tukarmilik ke atas hartanah berkenaan. Hakmilik strata juga merupakan suratan hakmilik yang penting, sesuai dengan dasar demokrasi pemilikan rumah (house-owning democracy) di Malaysia. Walau bagaimanapun pada masa kini pihak berkenaan menghadapi dilema mengenai pengeluaran hakmilik strata bagi rumah pangsa kos rendah. Analisa yang dijalankan menunjukkan bahawa wujud tiga peringkat masalah iaitu, i) Peringkat Perancangan dan Pembangunan Fizikal, ii) Peringkat Pengurusan Skim Perumahan dan iii) Peringkat Pengeluaran Hakmilik. Rumusan masalah di dalam ketiga-tiga peringkat ini adalah, i) Menstrukturkan hakmilik ke atas harta bersama, ii) Kos pengurusan dan penyelenggaraan yang tinggi, iii) Permohonan tidak mencukupi syarat dan iv) Tanggungan Kos Pengeluaran hakmilik strata. Ini disebabkan oleh kelemahan amalan proses pembangunan semasa yang kurang mengambil kira kepentingan pengeluaran hakmilik strata dan juga ciri-ciri serta keupayaan golongan berpendapatan rendah. Untuk panduan pembangunan masa hadapan, i) Garispanduan proses pembangunan perumahan skim strata kos rendah dan ii) Garispanduan perancangan dan pembangunan fizikal telah disediakan. Seterusnya prosedur khusus serta potensi pembangunan dengan pemakaian Akta juga digariskan bagi membantu dan menggalakkan pembangunan perumahan kos rendah pada dekad hadapan.