Penganalisaan alat current meter DNC-3 : kes studi : Selat Tebrau, Johor - 172245 Anhar Othman (Sekudai : UTM, 1986)
Kajian mengenai arus adalah perlu bagi projek-projek kejuruteraan di laut. Ia adalah salah satu cara bagi menentukan keteguhan binaan yang akan dibina. Antara parameter-parameter air laut ialah halaju dan arah arus, suhu, kemasinan, ketumpatan, kedalaman, jumlah aliran air, mendapan, oksigen terlarut dan pH. Keutamaan parameter yang hendak ditentukan adalah mengikut kegunaan kajian. Walau bagaimna pun tujuan utama tesis ini ialah untuk mengujia kemampuan alat keluaran NBA, model DNC - 3 yang baru dibeli oleh universiti ini. Bagi tujuan itu penulis telah menjalankan praktikal menggunakan alat ini dibahagian barat Selat Tebrau/Johor. Secara keseluruhannya tesis ini mengandungi tiori dan operasi alat, tiori 'oceanography' gunaan, metodologi dan analisa projek yang telah dijalankan. Daripada hasil kajian didapati arah pergerakan arus agak berlainan dimana perbezaan arus pasang surut tidak mencapai 180'.Akhir sekali dinyatakan pula permasalahan yang dihadapi dan saranan untuk mengatasinya bagi panduan pengguna alat ini di masa akan datang.