Selection of siting power station - 311826 Faridah Mohammed Noor (1992)
Pemilihan di dalam menentukan kedudukan stesyen janakuasa memerlukan satu perancangan yang baik untuk mendapatkan satu sistem penjana kuasa yang paling berekonomi. Pemilihan kedudukan stesyen kuasa menjadi semakin penting dengan perkembangan kawasan peringustrian dan beban pusat yang sangat mempengaruhi permintaan tenaga. Dengan adanya berbagai jenis bekalan bahan api dari berbagai kawasan dengan harga yang berlainan juga mempengaruhi pemilihan kedudukan dan jenis stesyen janakuasa. Tujuan tesis ini dengan jelas untuk menganalisa semua faktor yang perlu dipertimbangkan dalam menentukan kedudukan dan jenis stesyen janakuasa yang paling sesuai untuk dibina dengan mengambil kira faktor sosial dan ekonomi. Penulis cuba membincangkannya dengan lebih mendalam selaras dengan tujuan untuk melanjutkan kajian yang telah dibuat.