Kajian untuk menyediakan sintaksis bagi bahasa pengaturcaraan cadangan yang sesuai digunakan di sekolah - 464290 Napsiah Mohd. Ali
Kajian ini bertujuan untuk menyediakan satu sintaksis bagi bahasa pengaturcaraan cadangan yang baru dan yang sesuai untuk kegunaan pelajar-pelajar dan guru-guru di sekolah-sekolah menengah. Bagi mencapai matlamat tersebut, maklumat ciri-ciri bahasa pengaturcaraan yang sesuai perlu dikumpulkan. Untuk mengumpulkan maklumt-maklumt yang diperlukan, dua bentuk kajian telah dilakukan, iaitu : kajian pembacaan, dan kaji selidik yang dilakukan di sekolah-sekolah yang dipilih sebagai sampel kajian. Kajian pembacaan bertujuan untuk mendapat maklumat yang berkaitan dengan ciri-ciri bahasa pengaturcaraan aras tinggi yang sedia ada dan kaedah implementasi bahasa-bahasa pengaturcaraan. Manakala kaji selidik pula adalah untuk mengumpulkan maklumat ciri-ciri bahawa pengaturcaraan yang digunakan dan dikehendaki oleh pelajar-pelajar dan guru-guru komputer di sekolah-sekolah. Secara tidak langsung, kaji selidik ini juga meliputi penggunaan komputer dan kegiatan kelab komputer sekolah-sekolah. Bagi melengkapkan sintaksis bahasa pengaturcaraan cadangan, disertakan juga cadangan bagi mengimplementasikan bahasa pengaturcaraan tersebut.