Pembangunan kawasan perindustrian Shah Alam dan kajian pasaran harta tanahnya - 443455 Mohd. Majid Kasan
Penulisan dissertasi ini ialah mengenai pembangunan Kawasan Perindustrian Shah Alam dan pasaran hartanah industrinya. Pembangunan Kawasan Kajian telah berkembang dengan pesat akibat peranan yang dimainkan oleh Shah Alam sebagai Ibu Negeri Selangor. Aspek-aspek yang dihuraikan ialah sejarah penubuhan, pentadbiran, corak gunatanah dan susunaturnya serta peranan yang dimainkan terhadap kepentingan industri di Shah Alam. Penulis juga meneliti faktor-faktor yang mempengaruhi pembangunan industri di Shah Alam dan aspek-aspek pasaran hartanah industrinya. Kajian yang ditekankan adalah mengenai nilai tanah industri dikawasan kajian. Sebagai rumusan, beberapa pandangan dan cadangan telah dikemukakan bagi meningkatkan lagi kedudukan Shah Alam sebagai kawasan industri yang baik dan dihormati.