Keberkesanan komunikasi kartografi serta hubungannya dengan rekabentuk peta - 282959 Mohd. Hairul Said (Sekudai : UTM, 1988)
Peta adaslah merupakan satu istem komunikasi di antara pereka bentuk peta dengan pengguna-pengguna peta. Oleh itu sudah tentu ujud beberapa kelemahan di dalam penyampaian maklumat,ang menyebabkan ketidak berkesanan kepada pengguna peta. Oleh itu diharapkan dengan adanya kajian ini, akan dapat membantu terhadap huraian-huraian keberkesanan komunikasi kartografi dalam penghasilan peta yang lebih berkesan untuk masa kini. Untuk mencapai kepada objektif ini, maka huraian-huraian terhadap penghasilan peta atau rekabentuk peta yang baik dijelaskan, serat hhuraian-huraian terhadap faktur-faktur yang mempengaruhi keberkesanan sistem komunikasi. Soalselidik terhadap pengguna-pengguna peta juga dibuat dengan tujuan untuk mendapatkan tindak balas dari mereka terhadap keberkesanan peta-peta yang dihasilkan.