Prosidur kerja penerbitan jadual pasang surut oleh Direktorat Pemetaan dan Ukur Negara, Malaysia dan Tentera Laut Di Raja Malaysia : Kajian kes di Semenanjung Malaysia - 282476 Ahmad Fadzli Mohamed Zain (Sekudai : UTM, 1989)
Malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai kawasan perairan tersendiri. Semenanjung Malaysia pula hampir sembilan puluh peratus dikelilingi oleh air. Justeru itu ianya memerlukan kepada jadual pasang surut air laut untuk keselamatan pelayaran kapal-kapal keluar masuk ke pelabuhan. Di negara kit khasnya bagi kegunaan Semenanjung Malaysia, jadual pasang surut diterbitkan oleh Direktorat Pemetaan Dan Ukur Negara, Malaysia (DPDUN) dan Jabatanarah Hidrografi, tentera Laut Di raja Malaysia (TLDM). Tidak ramai yang tahu bagaimanakah keadaan sebenar penghasilan jadual pasang surut ini. Oleh demikian disinilah letaknya kepentingan penulisan Kertas Tajuk Khas (KTK) ini yang bertajuk "prosidur Kerja Penerbitan Jadual Pasang Surut Oleh Direktorat Pemetaan Dan Ukur Negara, Malaysia dan Tentera laut Di raja Malaysia : Kajian Kes di Semenanjung Malaysia. Hasrat penulis ialah untuk menerangkan secara ringkas dan sebaik yang mungkin bagi kefahaman umum tentang kaedah kerkja penghasilan jadual pasang surut yang bermula dari cerapan distesen tolok pasang surut sehingga kepada proses hitungan berkomputer dan cetakan. Seterusnya daripada dua organisasi yang berlainan ini pula akan diungkapkan segala perbezaan yang wujud dalam amalan kerja mereka. Semoga dengan ini adalah diharapkan pembaca memperolehi sebahagian dari pengetahuan emngenai perkara diatas.