Sistem-sistem pengurusan hartanah secara praktis dan keberkesanannya - 247124 Sarimah Mohayat (Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1987)
Projek Khas ini ditulis adalah untuk mengkaji tentang sistem-sistem pengurusan hartanah yang biasa dipraktiskan di negara ini khususnya di dalam bidang pengurusan hartanah (bangunan). Oleh kerana seorang Pengurus Hartanah diperlukan di dalam bidang pengurusan bangunan, maka penulis adalah berminat untuk mengkaji peranan dan penglibatan Pengurus Hartanah di dalam setiap jenis sistem pengurusan hartanah yang dipraktiskan setakat ini. Di dalam bab-bab permulaan, penulis adalah menerangkan tentang sistem-sistem pengurusan hartanah secara praktisnya dijalankan dengan menyentuh berbagi-bagai aspek pengurusan. Akhirnya penulis telah mendapatkan segala kebaikan, keburukan, dan masalah-masalah di dalam setiap jenis sistem pengurusan hartanah ini bagi mendapatkan satu sistem pengurusan hartanah yang dianggap berkesan di dalam pengurusan bangunan. Penulis juga memberikan pandangan atau cadangan agar segala kelemahan masalah itu dapat diatasi.