EKONOMI ISLAM : TEORI DAN PRAKTIS (ASAS-ASAS EKONOMI ISLAM) - Muhammad Abdul Mannan, 1938-2021, 278789; Zakariya Man, editor 653308; Radiah Abdul Kader, translator 261769 (Kuala Lumpur : A.S. Noordeen, 1989)
"Ekonomi Islam : Teori dan Praktis" karya Dr. M.A. Mannan ini merupakan salah satu diantara buku terlengkap dan memuatkan konsep-konsep ekonomi Islam. Penilaian ini bukan berdasarkan kepada kewujudannya dalam kepustakaan buku-buku ekonomi Islam berbahasa Malaysia, tetapi berdasarkan koleksi kepustakaan bahasa asalnya. Selain kelebihan di atas, buku ini juga membicarakan asas-asas ekonomi Islam secara seimbang antara penggunaan dalil-dalil syariah dan teori ekonomi moden. Dengan ini, sperit yang diharapkan oleh penyusun buku ini, menjadi jelaslah bahawa Islam sebagai suatu sistem hidup mampu mengemukakan sebuah tata-cara dalam merangka kehidupan sosio-ekonomi Islam. Buku ini bukan sahaja sesuai dibaca oleh para mahasiswa jurusan Ekonomi, tetapi juga oleh masyarakat awam yang ingin mengetahui apa itu ekonomi Islam.