Internode router for hypercube parallel computer - 207448 Tan, Hun Teng (1992)
Kristal-komputer selari hiperkubus yang mempunyai 16 unsur pemproses merupakan suatu sistem berbilang komputer yang dapt menjalankan pemprosesan selari. Setiap elemen pemproses terdiri daripada satu Engin Pengira (CE) dan satu penghubung laluan antara nod (IR). Rekabentuk penghubung laluan dipersembahkan dalam laporan ini. Secara amnya, IR merupakan pemproses I/O kepada suatu nod dalam sistem Kristal. Fungsinya adalah untuk membentuk hubungan komunikasi dan membuat penghantaran mesej dalam sistem. Perkakasan IR adalah berdasr kepada mikropemproses Motorola MC68010, dan ia mempunyai beberapa saluran komunikasi siri kelajuan tinggi untuk membuat penghantaran mesej di mana pensuisan bingkisan digunakan. Suatu modul RAM dwi-liang digunakan untuk komunikasi antara IR dengan CE. Laporan ini dibahagikan kepada tujuh bab. Bab 1 memperkenalkan keperluan komputer berprestasi tinggi. Bab 2 dan Bab 3 membincang secara dalam mengenai multipemproses dan komputer selari hiperkubus Kristal. Bab 4 dan Bab 5 menerang aspek perkakasan dan perisian sistem yang direka,Bab 6 merupakan ujian dan penilaian terhadap sistem yang direkabentuk. Bab terakhir menyenaraikan beberapa cadangan untuk memperbaiki sistem dan membuat kesimpulan untuk keseluruhan projek.