Kebolehseragaman klasifikasi gunatanah antara agensi awam di peringkat tempatan - 274881 Sabariah Marzuky
Ketiadaan satu klasifikasi gunatanah yang seragam untuk penggunaan jabatan-jabatan membawa kepada masalah-masalah pembaziran kos dan masa, tiadanya salingkaitan antara kajian dan kesukaran mewujudkan sistem maklumat tanah (LIS). Ketiadaan klasifikasi yang sragam ini disebabkan setiap jabatan mempunyai klasifikasi mereka sendiri. Ini kerana setiap klasifikasi mempunyai tujuan tersendiri dan tidak boleh dipakai untuk tujuan selain daripada asal. Tujuan jabatan ini berbeza mengikut aspek perundangan, fizikal, fiskal dan pengaruh politik. Selain daripada tujuan klasifikasi yang berbeza, tahap pengumpulan data dan pendekatan untuk mengkelaskan gunatanah juga berbeza. Pengumpulan data pula walupun berbeza tahapnya antara agensi tetapi corak pengumpulan data adalah sama. Dari itu, aspek inilah yang digunakan dalam mencari kebolehseragaman klasifikasi. Ini kerana perbezaan aspek antara jabatan tidak terlalu