Kajian perbandingan kebisingan pembakaran enjin disel menggunakan bahanapi gantian dan bahanapi disel konvensional - 279085 Hairozaman Zaini (Sekudai: UTM, 1993)
Kajian ini adalah berkaitan dengan kebisingan pembakaran enjin disel menggunakan bahanapi disel biasa (conventional diesel) dan diesel sawit (methyl ester crude palm oil) sebagai bahanapi gantian. Ujian di buat keatas kedua-dua bahanpi tersebut dengan menggunakan enjin diesel kecil model L40E-D, 2.5 liter jenis semburan langsung (direct ignition). Perbandingan dibuat keatas kedua-dua bahanpi dari segi kebisingan pembakaran yang dihasilkan disamping beberapa kriteria lain seperti kecekapan keluaran ekzos (emission) dan penggunaan bahanapi tentu (specific fuel consumption). Tanpa membuat sebarang pengubahsuaian pada enjin diesel, penggunaan bahanapi diesel sawit dapat mengurangkan kebisingan pembakaran antara 5 hingga 8 dBA lebih rendah dari bahanapidiesel sawit, begitu juga penggunaan bahanapi tentunya jika dibandingkan dengan bahanapi diesel biasa.