Kajian kebisingan keatas kenderaan di jalanraya - 281860 Nor Hisham Pathoraagi (Sekudai: UTM, 1992)
Bunyi bising yang dihasilkan oleh kenderaan merupakan salah satu daripada pencemaran alam sekitar. Kehadiran bunyi bising menyebabkan kehidupan masyarakat tidak selesa. Keadaan ini lebih mudah dikesan dengan jelas pada jalan-jalan yang sibuk terutamanya di kawasan bandar dan pinggir bandar. Kajian yangdijalankan di dalam projek ini adalah untuk mendapatkan paras bunyi yang dihasilkan oleh kenderaan dan perhubungan di antara paras bunyi dengan bilangankenderaan dan peratusan kenderaan berat bagi kawasan di sekitar Johor Bharu.Untuk tujuan ini dua kaedah digunakan iaitu pengukuran secara terus dengan meter paras bunyi dan kaedah ramalan. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa paras bunyi bagi jalan-jalan di sekitar Johor Bharu melebihi 70 dB(A) dan meningkat dengan kenaikan bilangan kenderaan dan peratusan kenderaan berat. Lapuran ini boleh digunakan sebagai rujukan untuk mendapatkan paras bunyi yang dihasilkan oleh kenderaan melalui pengukuran secara langsung dan kaedah ramalan bagi jalan-jalan di kawasan lain.