Satu kajian ke atas penyediaan senarai nilaian dan kaitannya : kajian kes : Majlis Perbandaran Johor Bahru - 283072 Mohamad Shahfinaz Radzali (Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1992)
Penyediaan dissertasi ini bertujuan untuk memberi gambaran mengenai penyediaan Senarai Nilaian Di Majlis Perbandaran Johor Bharu. Oleh kerana Senarai Nilaian merupakan elemen yang amat penting di dalam kadaran yang termasuk di dalam kategori cukai, maka adalah perlu dilihat samada ianya memenuhi ciri-ciri cukai itu sendiri iaitu mengikut aspek-aspek kecekapan pencukaian. Terdapat tiga perkara utama yang akan dikaji di dalam dissertasi ini iaitu pertama,melihat masalah-masalah yang dihadapi oleh Pihak Berkuasa Tempatan (MPJB) di dalam menyediakan Senarai Nilaian. Ini melibatkan hal-hal seperti aturcarapenyediaan Senarai Nilaian, tindakbalas orang ramai dan perkara-perkara yang berkaitan di dalam kutipan kadaran sebagai cukai tempatan. Aspek kedua adalah mencadangkan apa-apa langkah yang difikirkan perlu dilakukan bagi menatasi masalah terlibat bagi memenuhi aspek kecekapan pencukaian. Akhir sekali, penulis akan merumuskan bahawa kadaran itu adalah satu cukai tempatan yang memenuhi teori kecekapan pencukaian.