Cadangan pelaburan tanah berpotensi di kawasan pusat bandar - 283218 Wong, Cheong Tuck (Sekudai : UTM, 1992)
Tanah-tanah yang terbiar dan tidak dibangunkan merupakan satu pembaziran sumber alam yang merugikan manusia. Daripada kajian yang lepas menunjukkan terdapat banyak faktor yang menyebabkan kewujudan masalah ini. Walau pun banyak usaha telah diambil oleh pelbagai pihak untuk mengatasi masalah yang tersebut di atas, keadaan tanah terbiar pada masa kini masih berkeluasa dan tindakan yang lebih positif serta giat lagi perlu diambil untuk menyelesaikan masalah yang merugikan ini. Menyedari hakikat ini, kajian projek khas ini adalah untuk menghasilkan satu kaedah penentuan potensi tanah untuk memastikan sesuatu pembangunan yang dijalankan itu dapat mendatangkan keuntungan kepada pelabur. Seterusnya satu cadangan perlaksanaan pelaburan yang dapat digunakan dalam membangunkan tanah-tanah kosong yang berpotensi di kawasan pusat bandar akan disyorkan kepada pihak-pihak yang berkaitan. Cadangan yang disyorkan ini adalah berdasarkan kepada peruntukan Deraf Perancangan Tempatan, Kawasan Perancangan Pusat Johor Bahru. Adalah menjadi harapan penulis agar cadangan ini dapat diterima oleh pihak-pihak yang berkaitan dalam usaha membangunkan tanah-tanah berpotensi terutamanya bagi pihak yang secara langsung berkepentingan pada tapak kajian projek khas ini. Semoga hasil kajian ini dapat memberi sumbangan dalam usaha mengatasi masalah tanah terbiar di kawasan pusat bandar. Di samping itu, penulis menyesyorkan supaya kajian-kajian pada masa akan datang dapat dijalankan dengan melibatkan skop yang lebih luas dan mendalam demi kebaikan masyarakat dan negara.