Tinjauan keberkesanan latihan industri bagi pelajar Politeknik Ungku Omar Ungku Omar - 290244 Zulkifli Kamarudin (Sekudai : UTM, 1993)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau keberkesanan Latihan Industri bagi pelajar Politeknik Ungku Omar. Seramai 100 orang pelajar Ungku Omar sessi 1990 (kemasukan Disember) yang telah menjalani Latihan Industri diantara bulan Disember 1991 hingga Julai 1992 menjadi sampel bagi kajian ini. Petunjuk-petunjuk yang digunakan untuk menilai keberkesanan Latihan Industri merangkumi tahap keyakinan diri dan kursus, tahap dan kemampuan mengaplikasikan pengetahuandan kemahiran yang diperolehi, pendedahan kepada alam pekerjaan dan penerapan budaya kerja. Data-data kajian yang diperolehi melalui borang soalselidik diproses dengan menggunakan perisian "Statistical Packages for the Social Science/personnel Computer +". Peratus dan adalah parameter yang digunakan untuk mentafsir setiap petunjuk. Dapatan kajian menunjukkan Latihan Industri telah memberikan kesan yang positif terhadap keyakinan pelajar pada diri dan kursus, pendedahan kealam pekerjaan dan penerapan budaya kerja. Manakala kesan yang negatif adalah pada tahap dan kemampuan mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi semasa menjalani Latihan Industri.