The power system state estimation by the weighted least square method - 252811 Yeap, Ban Kheng (Kuala Lumpur : UTM, 1993)
Laporan projek ini membentangkan penggunaan kaedah Weighted Least Square untuk menyelesaikan masalah State Estimation. Di mana, telah dicadangkan supayakaedah Weighted Least Square dipermudahkan kepada dua masalah yang berasingan yang dikenali sebagai P-O dan Q-V. Kedua-dua masalah ini diselesaikan secara bersilih-ganti sehingga penyelesaian didapati. Beberapa penghampiran dananggapan telah diambil supaya matrik Jacobi menjadi tetap, Oleh itu, ianya hanya perlu dikira pada iterasi yang pertama. Hasilnya ialah pengurangan masacomputasi dan penggunaan ruang ingatan.