Sikap dan persepsi guru-guru vokasional (pertukangan) terhadap peningkatan kelayakan akademik mereka ke tahap yang lebih tinggi - 303603 Abd. Jalil Sudee (Skudai : UTM, 1993)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti sikap dan persepsi guru-guru vokasional (pertukangan), lepasan Maktab Perguruan Teknik yang sedang mengajar di sekolah menengah Vokasional. Kajian ini penting dilakukan, supaya tanggapan awal terhadap peningkatan kelayakan akademik guru vokasional dapat dikenalpasti dan usaha galakan serta bimbingan kearah ini mudah dilaksanakan. Kajian dilakukan mengunakan kaedah sempel rawak, dengan sekumpulan guru-guru vokasional sebagai sampelnya. Kaedah soal-selidik digunakan sebagai alat pengukuran. Hasil kajian menunjukan 85.% guru-guru vokasional memahami amalan profesionalisme dan pentingnya peningkatan kelayakan akademik. Manakala hanya 63.4% guru berminat untuk melanjutkan pelajaran. Kebanyakan mereka tidak yakin pada kemampuanya sendiri untuk melanjutkan pelajaran kerana menghadapi masalah-masalah seperti kewangan dan keluarga. Penyelidik mendapati hanya 40.2% mempunyai keyakinan diri dan 49.6% sahaja yang peka terhadap peluang-peluang melanjutkan pelajaran. Oleh itu usaha perlu dilakukan bagi meningkatkan minat dan keyakinan mereka untuk melanjutkan pelajaran. Diharapkan peratusan guru vokasional yang berijazah akan bertambah pada tahun-tahun akan datang dan nilai profesionalisme perguruan akan meningkat.