Kajian kritikal ke atas harga tender untuk projek-projek bangunan yang dikendalikan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) - 320469 Zazali Abd Latif (Sekudai : UTM, 1992)
Dissertasi ini menumpukan perhatian kepada kajian harga tender untukprojek-projek bangunan yang dikendalikan oleh Jabatan Kerja Raya. Kajian adalah tertumpu kepada persoalan perbezaan anggaran harga Tender diantara Jurukur Bahan dan Kontraktor.Anggaran harga tender Jurukur Bahan adalah sebagai asas untuk menilai harga tender kontraktor-kontraktor yang memasuki tawaran. Manakala kontrktor-kontraktor pula menganggar harga tender mengikut kaedah masing-masing yangbertujuan untuk memenangi tender.Untuk mengetahui perbezaan anggaran yang selalu terjadi, kaedah statistiktelah digunakan dimana setiap perbezaan harga tender ditukar kedalambentuk peratus.Kandungan didalam dissertasi ini juga meninjau dan mengkaji kaedah yang digunakan oleh Kontraktor untuk menyediakan anggaran. Begitu juga kepada pihak Jurukur Bahan yang mempunyai kaedah tersendiri dalam menyediakan anggaranharga tender.Seterusnya, kaedah soal-selidik digunakan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi harga tender. Pengenalpastian ini diperolehi secaramenganalisa pendapat-pendapat yang didapati melalui soal-selidik.Keputusan analisa menunjukkan kaedah anggaran memerlukan faktor-faktortersebut diambilkira supaya anggaran lebih tepat. Dissertasi ini terbahagi kepada enam bab yang terdiri dari latarbelakang kajian di dalam Bab Satu, Kaedah Anggaran Kontraktor dan Jurukur Bahan Secara Teori dan Praktikal dalam Bab Dua dan Tiga. Proses Menganalisa dan keputusan Analisa di Bab Empat dan Lima. Untuk melengkap dissertasi ini segala rumusan dari bab-bab tersebut telah dipersembahkan di dalam Bab Enam yang juga meliputi cadangan-cadangan penulis sebagai penutup penulisan dissertasi ini.