Kajian ciri-ciri litar pandu untuk pemancar led dalam sistem serabut optik - 330086 Abu Bakar Ismail (Skudai: UTM, 1992)
kajian ciri-ciri litar pandu untuk pemancar LED dalam sistem komunikasi serabut optik perlu dilakukan untuk mengetahui setakat mana kebekesanan ciri-ciri litar pandu bila digandingkan dengan sumber cahaya seperti LRD, supaya penghantaran maklumat dapat dilakukan dengan semaksimanya, baik dari segi muatan maklumat yang dapat dibawa ataupun jarak yang dapat dilalui oleh pembawa maklumat berkenaan. Ciri-ciri ini juga perlu dikaji dengan teliti agar sistem penghantaran maklumat melalui serabut optik yang lebih banyak kebaikannya (seperti yang dirancangkan dalam Bab 2) daripada kabel kupram sepaksi, benar-benar dapat membuktikan kemempuannya. Kajian yang telah dijalankan ini hanyalah di peringkat asas sahaja dan adalah tidak mencukupi atau membuktikan kebaikan-kebaikan itu. Walaubagaimanapun, didapati bahawa arus operasi dengan kuasa keluaran adalah dalam keadaan hampir-hampir linear yang mana adalah sesuai untuk penghantaran isyarat. Adalah didapati juga bahawa arus operasi maksima adalah terlalu kecil untuk penulis membuat kesimpulan yang sebenarnya. Lebar spektrum keluaran bagi sumber adalah 46 -+ 0.5 nm yang mana adalah tidak sesuai untuk penghantaran jarak jauh. Dalam hal ini, diod laser menggantikan LED kerana ia mempunyai lebar spektrum yang kecil. Kerja-kerja seterusnya dapat dijalankan untuk mengetahui peringkat-peringkatkesesuaian dalam penghantaran maklumat melalui sistem serabut optik.