Membandingkan saiz permukaan yang membenarkan kemasukan cahaya siang di asrama Kolej Sultan Abu Bakar, Johor Bahru dengan asrama pelajar G15 Kampung Pelajar 1, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor - 339770 Mohammad Ajmal Jamin (Sekudai : UTM, 1991)
Kajian ini bertujuan untuk membandingkan nisbah saiz (peratus) pembukaan yang membenarkan kemasukan cahaya siang dan menganggar tahap cahaya siang yang masuk ke dalam asrama Kolej Sultan Abu Bakar dan di bangunan asrama G15 Kampung Pelajar 1, Universiti Teknologi Malaysia, Kampus Skudai. Pengiraan sertapenentuan terhadap peratus pembukaan digunakan sebagai asas perbandingan dan pengiraan kemasukan cahaya siang ke dalam ruang-ruang kajian di lakukan menerusi kaedah faktor cahaya siang. Data-data yang digunakan adalah hasil dari kajian-kajian yang telah dilakukan oleh orang yang terdahulu di luar negeri. Walaupun dari hasil kajian ini diketahui bahawa kadar cahaya siang diterima dikedua-dua bangunan kajian adalah mencukupi namun ia bukanlah satu keputusan yang muktamad. Adalah diharap bahawa kajian ini dapat dijadikan sumber rujukan untuk kajian-kajian yang lebih terperinchi di masa akan datang.