Konkrit di dalam suasana marin : satu pemerhatian terhadap kesan-kesan dan masalah-masalah yang dihadapi - 232752 Wang, Tse Lip (Sekudai : UTM, 1993)
Secara amnya, kajian topikal ini dibahagikan kepada dua bahagian iaitu bahagian teori dan bahagian teori meliputi pengumpulan data dan maklumat dari penulisan yang sedia ada. Bahagian kajian kes merangkumi pemerhatian terhadap masalah-masalah yang dihadapi oleh konkrit di tapak-tapak tertentu seperti Mersing, Batu Pahat, Kukup, Melaka, JohorBahru dan Singapura. Penggunaan bahankonkrit yang meluas di dalam senibina marin keranan ketahanan dan penjimatan kos dibincangkan di dalam bab 1 untuk memperlihatkan kepentingan bahan ini. Kajian ini bertujuan mengenalpasti faktor-faktor yang menyebabkan masalah-masalah yang dihadapi oleh konkrit marin. Punca-punca kerosakan konkrit di dalam air laut termasuklah pengaratan tetulang besi, ketumbuhan organisma marin, tindakan suhu, serangan kimia air laut dan tekanan penghabluran garam. Ini akan dibincangkan secara terperinchi di dalam Bab 4. Masalah-masalah yangdihadapi oleh konkrit marin di dalam kontek tempatan akan dibincangkan di dalam Bab 5. Di sini, punca-punca kerosakan konkrit merupakan satu ramalan berdasarkan data dari bahagian teori. Di dalam meramal kerosakan konkrit, aspek-aspek lain seperti lokasi, iklim tempatan, mutu kerja dan penjagaan juga diambil kira. Di samping memahami masalah-masalah yang dihadapi oleh konkrit di dalam suasana marin, latarbelakang suasana marin dan sifat-sifat konkrit serta sejarah konkrit di dalam suasana marin juga perlu di kaji dan akan dibincangkan di dalam Bab 2 dan Bab 3.