Kajian taipologi pelan-pelan masjid di Semenanjung Malaysia - 304414 Ahmad Nazran Yahya (Sekudai : UTM, 1993)
Dewasa ini Islam menjadi semakin popular lebih-lebih lagi di negara-negara bukan islam. Kemajuan yang dicapai oleh negara Islam sudah boleh dibanggakanseolah-olah mengulangi zaman-zaman kegemilangan Islam di zaman Habasyiah danIbu Sinnah. Begitu juga di Semenanjung Malaysia, semenjak Islam mula bertapak pada awal kurun ke 13 (menurut Batu bersurat Trengganu) telah banyak rumah-rumah ibadat yakni masjid ditubuhkan. Ia bertujuan untuk menyediakan tempat pengibadatan dimana umat Islam menyembah serta mengabdikan diri kepada Allah s.w.t. yang maha Esa lagi maha mengasihi. Masa demi masa sehinggalah ke hari ini seribu satu macam rekabentuk masjid dihasilkan. Semuanya mempunyai tujuan yang sama yakni menyediakan tempat pengibadatan bagi kaum muslimin. Namun yang demikian kepelbagaian rekabentuk ini menghasilkan satu senibina masjid yang bercampur-aduk tanpa sebarang garispanduan yang boleh diikuti. Ia hanya bergantung kepada komponen-komponen penting dalam mengujudkan sesuatu rekabentuk pelan masjid. Sejajar dengan ini, kajian dijalankan bagi cuba mewujudkan taipologi pelan-pelan masjid yang sedia ada agar dapat dijadikan bahan rujukan serta mengenalpasti faktor-faktor yang seharusnya diambil kira sebagai garispanduan dalam perancangan pelan masjid. Justeru itu, pelan-pelan masjid di masa-masa akan datang akan lebih praktikal serta menepati fungsi, keadaan setempat dan juga iklim di Malasyia.