Ujian kesesuaian kaedah 'diffrential' untuk kerja ukur kejuruteraan - 344039 Ramzi Abdillah (Sekudai : UTM, 1993)
Kaedah 'Differential" GPS (DGPS) adalah merupakan salah satu kaedahpenentududukan yang diperkenalkan untuk memperbaiki penentududukan absolut.Kaedah DGPS ini boleh digunakan untul penentududukan dengan cara masa hakiki atau proses lepas. Dalam penulisan ini kaedah DGPS proses lepasdikaji untuk menentukan kemampuanya dalam kerja-kerja pengukuran terutamanya bagi kerja-kerja projek kejuruteraan. Kaedah DGPS mod statikproses lepas digunakan dalam kajian ini. Daripada kajian yang telah dijalankan dapat dibuktikan bahawa kaedahDGPS mode statik mampu mencapai ketepatan hingga ke tahap sentimeter bagi maklumat horizontal dan bagi maklumat ketinggian pula ia hanyamampu mencapai ke tahap meter sahaja. Daripada analisa kajian juga didapatibahawa terdapat beberapa kerja ukur kejuruteraan yang sesuai dilaksanakandengan kaedah ini.Secara keseluruhannya kaedah DGPS mod statik ini hanya sesuai digunakanbagi kerja-kerja ukur kejuruteraan yang tidak memerlukan keepatan yang tinggi.