Penggunaan GIS untuk membentuk sistem maklumat pelancungan Kuala Lumpur - 344808 Azlan Budi (Sekudai : UTM, 1993)
Sistem maklumat pelancungan yang ada di Malaysia masih boleh dipertingkatkandari segi kecekapan dan keupayaannya. Projek ini akan menggunakan pendekatan Sistem Maklumat Geografi (GIS) untuk mencapai tujuan pembentukan sistem maklumat pelancungan yang berkeupayaan tinggi dan memberikan alternatif pada kaedah pembentukan yang sedia ada. Dengan menggunakan salah satu perisian GIS yang ada di pasaran pada masakini, projek ini cuba mengenengahkan satu konsep untuk menyediakan sistem maklumat pelancungan yang mengabungkan 3 jenis maklumat iaitu maklumat ruang seperti peta, maklumat deskriptif iaitu data berkenaan maklumat ruang dan maklumat grafik iaitu imej bagi objek didalam maklumat ruang. Penggunaan GIS ini akan membantu memberikan dan menguruskan maklumat pelancungan dengan lebih cepat dan efektif. Ianya juga berupaya untuk menangani pelbagai permintaan pelancung yang semakin bertambah dan berupaya membuat analisa yang boleh digunakan untuk membantu perkembangan industri pelancungan negara.