Kesalahan-kesalahan di bawah kanun tanah negara dan implikasinya - 344939 Cheng, Beng Cheang (Sekudai : UTM, 1993)
Sejak kebelakangan ini kejadian melibatkan kesalahan-kesalahan di bawah Kanun Tanah Negara menjadi bahan berita. Kesalahan-kesalahan ini menjejaskan sistem pentadbiran tanah dan merupakan satu bentuk jenayah yang perlu dibendung. Terdapat sembilan belas jenis kesalahan-kesalahan dan hukumannya berbeza daripada denda RM50.00 sehingga tujuh tahun penjara atau denda dan penjara sekali. Kejahilan di kalangan orang-orang awam mengenai kesalahan-kesalahan ini merupakan satu sebab berlakunya kejadian-kejadian ini. Usaha yang lebih giat perlu dilaksanakan untuk menyebarkan maklumat-maklumat mengenai kesalahan-kesalahan ini serta implikasinya kepada pengetahuan umum. Dengan adanya penerangan yang lengkap dan mudah difahami dapat menyumbangkan ke arah mengurangkan kejadian yang melibatkan kesalahan-kesalahan di bawah Kanun Tanah Negara.