Kajian ragamcorak (archetypal ideas) terhadap lima buah rumah Melayu tradisional di zon Selatan Semenanjung Malaysia (Johor) - 348617 Harizan Zainuddin; Abdul Razak Rahmat; Fakulti Alam Bina
Kajian ini adalah bahagian ketiga kepada program untuk menghasilkan Bahasa Senibina untuk rumah-rumah Melayu di Malaysia. Ianya merupakan satu rujukan kepada program lukisan terukur yang telah dijalankan oleh pelajar tahun tiga Senibina dan kajian Topikal yang telah dijalankan oleh pelajar-pelajar tahunlima Senibina yang lepas. Program menghasilkan Bahasa Senibina ini meliputi 3 bahagian: (i) Pengenalan ringkas rumah-rumah kajian. (ii) Kajian aspek-aspek elemental rumah-rumah kajian. (iii) Analisa ragamcorak untuk menghasilkan'Bahasa Senibina' dalam bentuk senibina tradisi serantau dan sebagainya. Berdasarkan kerja-kerja yang telah dibuat kajian ini merupakan penganalisaan data-data yang telah disusun bagi lima buah rumah dalam kawasan yang sama dengan menghasilkan asas perbandingan ragamcorak. Rumah-rumah yang telah dianalisa terletak di Zon Selatan iaitu di Negeri Johor. Aspek-aspek analisa adalah seperti berikut : Orientasi, Ruang, Sistem Pergerakan, Aras Lantai dan Bumbung