Ke arah penghayatan sistem mu'amalah Islam di Malaysia - Seminar Kebangsaan Sains Mu'amalah Islam Di Malaysia (1994 : UTM, Sekudai); Universiti Teknologi Malaysia. Fakulti Pengurusan dan Pembangunan Sumber Manusia. Jabatan Pendidikan Islam (Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1994)
Sains mu'amalah Islam : satu kajian terhadap kitab matla 'al-badrayn/Selamat Hashim -- Pelaksanaan sistem sains mu'amalah Islam di Malaysia : harapan dan cabarannya/Syed Othman al-Habshi -- Kepentingan dan keperluan syariah Islam dalam kegiatan perniagaan dan perdagangan/Mahmud Saedon Awang Othman -- Kearah merealisasikan konsep takaful dalam pelaksanaan sistem mu'amalah Islam di Malaysia : beberapa pendekatan dan cadangan/Hussin Salamon -- Organisasi ENDAH : satu pencapaian ke arah pengurusan teknologi Islam/Muhammad Ridzuan Hj Salleh -- Keseimbangan pengurusan dalam sains mu'amalah Islam : satu gagasan kearah pembentukan negara maju/Syed Hamid al-Junid -- Sains mu'amalah Islam : antara idea dan realiti/Mahmud Zuhdi Abd Majid -- Ekonomi kebajikan sebagai suatu asas penting dalam sistem sains mu'amalah Islam/Saiful Azhar Rosli -- Amalah spekulasi dalam pasaran saham dari perspektif Islam/Nik Mustafa Nik Hassan -- Skim perbankan tanpa faedah sebagai alternatif dalam sistem kewangan negara/Mohd Ali Baharum