Kearah pembangunan Kuantan sebagai growth pole : rujukan khas kepada sektor perindustrian - 221803 Rosniah Abd Rahman (Kuala Lumpur : UTM, 1981)
Projek membangunkan Kuantan sebagai sebuha Groath Pole di Wilayah Timur adalah bertujuan mencapai keseimbangan pembangunan diantara Wilayah-Wilayah dinegara ini. Elemen pembangunan yang utama dicadangkan adalah sektor perindustrian yang dijangka akan berfungsi untuk menarik pembangunan ke Kuantan, disamping menyebarkannya kekawasan lain di Wilayah Timur. Walaubagaimanapun terdapat beberapa perbedaan konsep-konsep dalam tiori growth poe ini yang tidak sesuai dalam kontek tempatan dan memerlukan penyesuaian. Selain daripada itu beberapa masalah tempatan telah membawa kepada issu kesan penyerakan yang amat terhad daripada pembangunan Kuantan kepada Wilayah Timur keseluruhannya. Kebanyakkan industri-industri yang datang ke Kuantan adalah dari jenis yang tidak propulsif, yang mempunyai kesan yang terhad kepada kawasan sekitarnya. Ini telah menyebabkan kurangnya hubungan dua hala dan saling hubungan antara industri di Kuantan dengan kawasan sekitarnya, malah ia lebih berhubungan dengan kawasan-kawasan yang telah maju. Walaubagaimanapun terdapat juga beberapa sumbangan dalam mengubah struktur pekerjaan dan struktur gunatanah disamping peningkatan fizikal, ekonomi dan perubahan hinterlandnya. Dari itu adalah dicadangkan dua konsep pembangunan umum bagi Kuantan iaitu Konsep Pembangunan Dispersi dan Konsentrasi. ternyata Konsep Dispersi adalah lebih tepat dalam mencapai matlamat pembangunan Kuantan. Disamping itu beberapa strategi dan polisi pembangunan perindustrian Kuantan adalah dirumus sedemikain rupa kearah menggalakkan pelabur-pelabur masuk ke Kuantan, disamping mengatasi masalah semasa. Penekanan adalah diberikan kepada peruntukan kemudahan yang mencukupi, pengurusan yang cekap dan memastikan saling hubungan antara Kuantan dengan kawasan sekitarnya. Dengan ini adalah diharapkan akan dapat membangunkan sektor perindustrian Kuantan dan menyebarkan kesannya kekawasan sekitarnya.