Penilaian keadaan semasa perkhidmatan bas berhenti-henti (Stage bus) kajian kes : Bandar Kuala Terengganu - 242680 Zainab Abu Bakar
Kuala Terengganu merupakan sebuah bandar yang pesat membangun pada masa sekarang. Ekoran daripada pembangunan ini telah menimbulkan beberapa masalah terutamanya dari segi pengangkutan. Seperti juga bandar-bandar utama lain di Malaysia, Kuala Terengganu mengalami nisbah penggunaan pengangkutan awam yang rendah berbanding dengan kenderaan sendiri. Kerendahan mutu pengangkutan awam khususnya bas berhenti-henti merupakan punca utama terjadinya masalah ini. Perkhidmatan bas berhenti-henti yang merupakan mod pengangkutan awam didapati tidak dapat memenuhi permintaan penduduk samada dari aspek keselesaan, ketepatan dan realibiliti. Faktor utama yang menyebabkan berlakunya perkara ini ialah penawaran dan perkhidmatan bas yang kurang menarik seperti laluannya tidak menyeluruh, kekerapan perkhidmatan yang rendah dan jumlahnya yang tidak mencukupi. Bagi membolehkan perkhidmatan bas berhenti-henti memberi perkhidmatan yang memuaskan pada masa hadapan, beberapa cadangan dibuat. Antaranya cadangan pembaikan bas sedia ada dan memperkenalkan bas mini. Kesemua cadangan ini adalah untuk menggalakkan lagi orang ramai menggunakan perkhidmatan bas awam sebagai pengangkutan utama.